P1151 – Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch Sensor Indicates Lean Bank 2 (Ford)

BAT Team

By BAT Team (Contact Me)
Last Updated 2018-09-13
A site with free advice from mechanics.

Trouble CodeFault LocationProbable Cause
P1151 Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch Sensor Indicates Lean Bank 2 Wiring, intake/fuel system, H02S, EGR system, oil level, camshaft timing, cylinder compression, ECM

We recommend Torque Pro

BAT Team Discussions for P1151

  • 2000 Taurus SE - P1174/1131/1151/171errors
    P1174 cam sensor P1171 rotor sensor 1131 Lack of upstream heated oxygen sensor switch - sensor indicates lean - bank 1 P1151 Lack of upstream heated oxygen sensor switch - sensor indicates lean - bank 2 the cam sensor and rotor sensor is probably going to be the cause of your driveability problems...
  • 1999 mazda b-4000 EGR valve
    Truck is idling rough, and hesitates on highway. "check engine" light goes on and off. Local auto parts scanner read code ---P1151--- Was told it sounded like a EGR problem ?? We could not find the EGR valve on this engine. ( 4.0 ) Also told it might be a " DPFE" sensor ? Any help in locating these ...
  • 1998 Ford Windstar 3.8 Lean Bank 1 and 2, and misfire
    To bad lots of info got lost in the site crash, I posted a while back a really long post about intake manifold runner controls, I think Kev was referring to those, look for broken tabs at manifold runner control, you will see the rod for the runners just hanging and the tabs missing or lying on the ...
  • Ford 4.2L cyl 1 & 4 misfires
    Hello, I have a customer with a 1998 Ford F-150 with a 4.2L automatic that has two cylinders with steady misfires that just started this morning after having been on the road for 5 to 10 miles. It has two cylinder misfire codes P0301 and P0304. I was hoping that they were paired cylinders on the co...
  • Problem with a 2000 expedition
    [I]Please fill out the following to ask a question.[/I] [B]MAKE[/B]: ford [B]MODEL[/B]: expedition [B]YEAR[/B]: 2000 [B]MILES[/B]: 189,000 [B]ENGINE[/B]: 5.4 [B]DESCRIBE ISSUE[/B]....hello everyone, I have a 2000 expedition with a 5.4 and the problem is a high idle and runs ruff. About a years ago ...